INFLUENCE OF GARLIC (Allium sativum L.) EXTRACT AS THE LARVACIDE OF Aedes aegypti LARVA
Abstract
Abstract
World Health Organization (WHO) reported a dengue is mosquito-borne disease that is the fastest growth. There are 1 million confirmed cases was reported to WHO each year, but the WHO estimates that there are more than 50 million each year, with 20 thousand deaths annually. The natural insecticides such as plant derived compounds are generally pest specific, biodegradable and harmless to the environment. Phytochemicals constituents from garlic extracts (Allium sativum L.) include allicin, dialil sulphide, and Flavonoid can act as insect growth regulators. This research aimed to investigate the adults emergence inhibition of ethanol extracts from garlic of (Allium sativum L.) against Aedes aegypti larva. The period of the research was from June to July 2014. Insect growth regulators activity of garlic extract (Allium sativum L.) was carried out using WHO protocol, third instar larvae are used for testing. At the end of the observation period, the impact was expressed as IE% (Adult Emergence Inhibition) based on the number of larvae that not develop successfully into adults at various concentration (0,025-0,125%). Fifty percent and ninety percent of adult emergence inhibition (IE50 and IE90) were 0,148% and 0,708% against third instar larvae of Aedes aegypti. Garlic extract effective as the larvacide of Aedes aegypti larva.
Keywords: Aedes aegypti, Allium sativum L, ethanol extract, insect growth regulator
Abstrak
World Health Organization (WHO) melaporkan dengue merupakan mosquito-borne disease yang tercepat pertumbuhannya. Terdapat 1 juta kasus terkonfirmasi dilaporkan pada WHO setiap tahun, akan tetapi WHO mengestimasi jumlahnya lebih dari 50 juta setiap tahun, dengan 20 ribu kematian setiap tahunnya. Aedes aegypti merupakan vektor utama penyakit dengue. Insektisida alami seperti senyawa derivat tumbuhan umumnya bersifat spesifik, mudah terurai secara alami dan tidak berbahaya terhadap lingkungan. Kandungan ekstrak bawang putih meliputi allicin, dialil sulphide, dan flavonoid dapat berperan sebagai pengatur pertumbuhan serangga. Penelitian ini bertujuan untuk menyelidiki pengaruh ekstrak etanol bawang putih (Allium sativum L.) dalam menghambat perkembangan larva Aedes aegypti menjadi stadium dewasa. Waktu penelitian yaitu pada bulan Juni sampai Juli 2014. Pengujian aktivitas pengatur perkembangan ekstrak bawang putih (Allium sativum L.) mengikuti pedoman WHO (2005), pengujian dilakukan terhadap larva instar III Aedes aegypti. Pada akhir penelitian, pengaruhnya dinilai sebagai IE% (Adult Emergence Inhibition) berdasarkan jumlah larva yang tidak dapat berkembang menjadi stadium dewasa pada berbagai konsentrasi (0,025-0,125%). Lima puluh persen dan sembilan puluh persen hambatan perkembangan larva instar III Aedes aegypti menjadi stadium dewasa (IE50 dan IE90) didapatkan pada konsentrasi 0,148% dan 0,708%. Hasil tersebut menunjukkan bahwa terdapat pengaruh ekstrak bawang putih sebagai larvasida terhadap larva Aedes aegypti.
Kata kunci: Aedes aegypti, Allium sativum, ekstrak etanol, pengatur pertumbuhan serangga.