Effectivity Mangosteen Rind (Garcinia mangostana L.) to Decrease Blood Glucose Level
Abstract
Abstract
Diabetes mellitus type 2 is the disease which epidemic in the world, indicated with increasing level of blood glucose. Patients who suffers diabetes mellitus currently grow higher than before, alongside with life style alteration. Indonesia placed 4th on largest diabetics in the world, which approximately 8,5 millions diagnosed with diabetes mellitus. Treatment for diabetes mellitus is a prolonged and lifetime treatment. Herbal treatment is one of alternative treatment used by diabetic patients, considering the high price of insulin and other antidiabetic agents and also the side effects. Mangosteen considered as an antidiabetic agent, as xanthone, which contained in its peel, has antidiabetic effect on lowering blood glucose level in glucose-induced experimental animals.
Keyword : blood glucose, diabetes mellitus, mangosteen peel, xanthone
Abstrak
Diabetes melitus (DM) tipe 2 merupakan salah satu penyakit yang mewabah di dunia yang dicirikan dengan meningkatnya kadar glukosa darah. Penderita DM saat ini terus meningkat seiring dengan meningkatnya tingkat ekonomi dan perubahan gaya hidup. Indonesia menempati urutan ke empat dengan jumlah penderita DM terbanyak. Salah satu upaya dalam penanganan DM adalah dengan menggunakan tumbuhan sebagai obat alternatif mengingat pengobatan diabetes mellitus seperti insulin dan obat antidiabetes oral tergolong mahal dan dapat menimbulkan banyak efek samping. Salah satu tumbuhan yang berefek sebagai antidiabetes adalah manggis, berbagai penelitian menunjukkan senyawa xanton yang terdapat didalam kulit manggis bersifat sebagai antidiabetes yang dapat menurunkan kadar glukosa darah ke level normal.
Kata kunci : diabetes mellitus, gula darah, kulit manggis, xanton