Effectivity Mangosteen Rind (Garcinia mangostana L.) to Decrease Blood Glucose Level

Authors

  • Hein Hein Intan Wulandari

Abstract

Abstract

Diabetes mellitus type 2 is the disease which epidemic in the world, indicated with  increasing level of blood glucose. Patients who suffers diabetes mellitus currently grow higher than before, alongside with life style alteration. Indonesia placed 4th on largest diabetics in the world, which approximately 8,5 millions diagnosed with diabetes mellitus. Treatment for diabetes mellitus is a prolonged and lifetime treatment. Herbal treatment is one of alternative treatment used by diabetic patients, considering the high price of insulin and other antidiabetic agents and also the side effects. Mangosteen considered as an antidiabetic agent, as xanthone, which contained in its peel, has antidiabetic effect on lowering blood glucose level in glucose-induced experimental animals.

Keyword : blood glucose, diabetes mellitus, mangosteen peel, xanthone

Abstrak

Diabetes melitus (DM) tipe 2 merupakan salah satu penyakit yang mewabah di dunia yang dicirikan dengan meningkatnya kadar glukosa  darah.   Penderita  DM saat ini   terus   meningkat   seiring   dengan meningkatnya tingkat ekonomi dan perubahan gaya hidup. Indonesia menempati  urutan ke empat dengan jumlah penderita DM terbanyak. Salah satu upaya dalam penanganan DM adalah dengan menggunakan tumbuhan sebagai obat alternatif mengingat pengobatan diabetes  mellitus seperti insulin dan obat antidiabetes oral tergolong mahal dan  dapat menimbulkan banyak efek samping. Salah satu tumbuhan yang berefek  sebagai  antidiabetes adalah manggis, berbagai penelitian menunjukkan senyawa xanton yang terdapat didalam kulit manggis bersifat sebagai antidiabetes yang dapat menurunkan kadar glukosa darah ke level normal.

 

Kata kunci : diabetes mellitus, gula darah, kulit manggis, xanton

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2015-01-01

How to Cite

Wulandari, H. H. I. (2015). Effectivity Mangosteen Rind (Garcinia mangostana L.) to Decrease Blood Glucose Level. Majority, 4(1). Retrieved from https://juke.kedokteran.unila.ac.id/index.php/majority/article/view/497