The Effect of Ethanol Extract of Soursop Leaves (Annona muricata L.) to Decreased Levels of Malondialdehyde

Anggia Shinta Wijaya Anggia Shinta Wijaya Kusuma

Abstract


Abstract

Every day, our body produces free radicals. Free radicals cause lipid peroxidation. When there is an imbalance between free radicals with antioxidants will happen oxidative stress. One of the indicators used to determine the oxidative stress in humans is MDA (malondialdehyde). Exogenous antioxidants needed to prevent oxidative stress. Exogenous antioxidants can be obtained from outside through the food we eat. The active substance in the leaves of the soursop (Annona muricata L.) which act as antioxidants are flavonoids. Mechanism of action of flavonoids as antioxidants can be directly or indirectly. Flavonoids as antioxidants directly is to donate hydrogen ions so as to neutralize the toxic effects of free radicals. Flavonoids as antioxidants indirectly, namely by increasing the gene expression of endogenous antioxidants. Soursop leaf extract contains flavonoids that use soursop leaf extracts as antioxidants can reduce levels of MDA (malondialdehyde).

 

Keywords: flavonoid, malondialdehyde, oxidative stress, soursop

Abstrak

Setiap hari, tubuh kita memproduksi radikal bebas. Radikal bebas menyebabkan  peroksidasi lipid. Bila terjadi ketidakseimbangan antara radikal bebas dengan antioksidan akan terjadi stres oksidatif. Salah satu indikator yang dipakai untuk menentukan stress oksidatif pada manusia adalah kadar MDA (malondialdehyde).  Antioksidan eksogen diperlukan untuk mencegah terjadinya stres oksidatif. Antioksidan eksogen dapat diperoleh dari luar melalui makanan yang kita makan. Zat aktif dalam daun sirsak (Annona muricata L.)  yang berperan sebagai antioksidan adalah flavonoid. Mekanisme kerja dari flavonoid sebagai antioksidan bisa secara langsung maupun secara tidak langsung. Flavonoid sebagai antioksidan secara langsung adalah dengan mendonorkan ion hidrogen sehingga dapat menetralisir efek toksik dari radikal bebas. Flavonoid sebagai antioksidan secara tidak langsung yaitu dengan meningkatkan ekspresi gen antioksidan endogen. Ekstrak daun sirsak mengandung flavonoid sehingga penggunaan ekstrak daun sirsak sebagai antioksidan dapat menurunkan kadar MDA (malondialdehyde).

 

Kata kunci: flavonoid, malondialdehyde , sirsak, stres oksidatif


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.