THE EFFECT OF HONEY IN DIABETES MELLITUS

Fini Amalia

Abstract


Abstract

According to WHO , in 2014 approximately 347 million people around the world, or about five percent of the population suffer from diabetes. Indonesia also ranks 4 out of 10 countries in the world who suffer most diabetes (aged 20-79 years) according to the International Diabetes Federation is 9.1 million people. The risk of death in patients with diabetes is twice that of non-diabetics. Oral hypoglycemic drugs indicated in diabetics. However, due to hypoglycemic drugs are synthetic drugs, it has side effects such as flatulence to liver dysfunction. Honey is a natural substance that contains many nutrients that are believed to reduce levels of glucose in the blood. Fructose in honey can increase hepatic glucose uptake and storage of glycogen synthesis also thus improving glycemic control in diabetes mellitus. Action of flavonoids useful in diabetes mellitus is through its ability to avoid the absorption of glucose or improve glucose tolerance. Honey affect glycemic control diabetics.

Keywords : diabetes mellitus, flavonoids, fructose, glucose, honey, hypoglycemic

 

Abstrak

Menurut WHO, pada tahun 2014 sekitar 347 juta orang di seluruh dunia atau sekitar lima persen dari populasi menderita diabetes. Indonesia juga menduduki urutan ke 4 dari 10 negara di dunia yang menderita diabetes terbanyak (usia 20-79 tahun) menurut International Diabetes Federation yaitu 9.1 juta orang.Risiko kematian pada penderita diabetes adalah dua kali lipat dari bukan penderita diabetes.Obat hipoglikemik oral diindikasikan pada penderita diabetes.Namun karena obat hipoglikemik merupakan obat sintesis, maka memiliki efek samping seperti flatulens hingga disfungsi hati. Madu merupakan salah satu bahan alami yang mengandung banyak nutrisi sehingga dipercaya dapat menurunkan kadar glukosa dalam darah.Fruktosa dalam madu dapat meningkatkan penyerapan glukosa hepatik juga sintesis dan penyimpanan glikogen sehingga meningkatkan kontrol glikemik pada diabetes mellitus.Aksi flavonoid yang bermanfaat pada diabetes mellitus adalah melalui kemampuannya untuk menghindari absorpsi glukosa atau memperbaiki toleransi glukosa.Dari kandungannya tersebut membuktikan bahwa madu mempengaruhi kontrol glikemik penderita diabetes.

 

Kata Kunci : diabetes mellitus, flavonoid, fruktosa, glukosa, hipoglikemik, madu.

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.