ROSELLE (Hibiscus Sabdariffa Linn) EFFECTS ON LOWERING BLOOD PRESSURE AS A TREATMENT FOR HYPERTENSION
Abstract
Abstract
Hypertension is a cardiovascular disease. Hypertension described as a condition where sytolic blood pressure elevated more than 140 mmHg and diastolyc blood pressure elevated more than 90 mmHg. Hypertension ranked 1st as disease causing most of death in the world, because hypertension may lead to some serious disease such as stroke, heart failure, arythmia and renal failure. One of non-pharmacological treatment of hypertension is by consuming roselle. Roselle contains some antioxydants substances such as gossypetin, anthocyanin and hibiscin glucoside. Anthocyanin is one of flavonoid and has antioxydant quality. Roselle plays role as diuretic and choleretic, helps improve blood circulation, lower blood viscocity, prevent high blood pressure, improve intestinal activity, anti-bacterial , slowing the growth offungi/bacteria/parasite.
Keywords: antocyanin, flavonoid, hypertension, roselle
Abstrak
Hipertensi merupakan penyakit gangguan kardiovaskuler. Hipertensi adalah keadaan dimana tekanan darah sistolik lebih dari 140 mmHg dan tekanan darah diastolik lebih dari 90 mmHg. Hipertensi merupakan penyakit yang dapat menyebabkan kematian nomor 1 di dunia, hal ini karena hipertensi dapat menyebabkan terjadinya stroke, gagal jantung, aritmia dan gagal ginjal. Salah satu cara untuk pengobatan hipertensi yaitu terapi non farmaklogi dengan pemberian bunga rosella. Kandungan antioksidan yang dimiliki oleh bunga rosella terdiri atas senyawa gossipetin, antosianin, dan glukosida hibiscin.Antosianin merupakan salah satu jenis senyawa flavonoid dan bersifat antioksidan.Khasiat yang dimiliki bunga rosella yaitu sebagai diuretik dan koleretik, membantu melancarkan peredaran darah, menurunkan kekentalan darah, mencegah tekanan darah tinggi, meningkatkan kinerja usus, antiinfeksi-bakteri, memperlambat pertumbuhan jamur/ bakteri/ parasit.
Kata kunci : antosianin, bunga rosella, flavonoid, hipertensi